maanantaina, elokuuta 21, 2006

Paluu kehiin

Miehen muutaman päivän kulttuuriretki on takana. Se tarkoitti "normaalia" elämää hotelliaamiaisineen, kävelylenkkeineen ja mikä parasta yhtenä lämpimänä ruokana päivässä. Vain sunnuntaina Mies jatkoi koko päivän puurolla ja ruisleivällä raskautetun hotelliaamiaisen voimalla. Blogihiljaisuus johtui siitä, että Nainen ei näytä sittenkään omaavan innostusta raportoida ravintoelämästään itse. On tyydyttävä Miehen välittämiin tuntoihin.

Sekä Mies että Nainen ovat syöneet omia ruokiaan omilla tahoillaan, ja ovat lievästi sanoen helpottuneita siitä, että tuo raportoimamme raskas "sairaaladieetti" on takana.

Kummallakaan ei ole halua sitä uusia, vaikka painopudotus oli viikossa plus sitä edeltäneen "esidieetin" aikana merkittävä - monelle tavalliselle laihduttajalle varmaankin vähintään kahden kuukauden työ.

Takaisin on tullut se mikä oli odotettavissakin eli noin kilo. Nestetasapaino on siis palautunut normaaliksi, kun ruokaan laitettiin suolaa. Olo on vastaavalla tavalla "normaali". "Tuntemuksia" on paljon vähemmän. Vyönreikä on pysynyt samalla. Uudet, entistä paria numeroa pienemmän vaatteet sopivat yhä puristamatta.

Naisella dieetin viime päivät menivät hyvin, eikä ongelmia esiintynyt jälkeenpäinkään. Silti intoa sen uusimiseen ei ole. Miehellä kaksi viimeistä päivää menivät jälkeenpäin ajatellen melko pahoissa vatsavaivoissa eivätkä ne hellittäneet parina dieetin jälkeisenä päivänäkään. Dieetin jotkin elementit saattavat olla silti olla mahdollisia tulevaisuudessakin. Naiselle keitto ei maistu "enää koskaan", mies ei ole siitä niin varma. Ehkä se on yksi elementti eri kokeiluissa.

Joka tapauksessa Mies ajattelee niin, että "mikä-nyt-valituksi-tuleekaan"-dieettiä on kevennettävä niin, että normaali työelämä on mahdollista eikä epätoivottuja sivuvaikutuksia olisi niin paljon.

Vatsakivun lisäksi mies havaitsi kuurin lopulla lähinäön huomattavaa heikkenemistä. Se osoittautui tilapäiseksi - sanomalehteä voi taas lukea silmälasit päässä. Onko kansan sanonta "nälkä niin että näköä haittaa" siis totta? Tällaiset kokemukset kyllä vierottavat fanaattisesta asenteesta, jota Mies aluksi korosti tahtopolitiikan osana.

Vatsakipujen syy saattoi olla voimakkaissa mausteissa ja varmaankin myös kohtuullisen runsaassa tupakoinnissa. Lähtökohtaisesti laimeaa kasviskeittoa ryyditettiin aikamoisella annoksella curryä. Pippuria käytimme myös runsaasti, sillä olemme tottuneita maustettuun ruokaan. Ehkä näiden jokapäiväinen käyttö oli yksi syy vatsan reagointiin toisella. Tämä pitää pitää mielessä jatkossa.

Huomenna aloitamme uuden dieetin. Se on Miehen kohdalla epäilemättä helpoin mahdollinen ratkaisu: terveellistä perusruokaa, jonka kalorivaje on riittävä. Mies valinnee ohjelmakseen keskimäärin tuollaisen 1600 - 1800 kcal päivässä. Lipsuminen kerran viikossa ylöspäin sallitaan. (Punaviinipullossahan on noin 700 kcal.)

Alaspäin lipsumisia eli pyrähdyksiä saatetaan myös kokeilla kolmen-neljän päivän ajan. Näihin haetaan inspiraatiota erilaisista dieeteistä kulloisenkin tuntemuksien mukaan: liian paha olo johtaa pyrähdyksen keskeyttämiseen ja paluun perusterveelliseen dieettiin.

Oleellista on Miehen mielestä saada paino tipahtamaan. Siksi (hyöty)liikunnan määrä on pyrittävä pitämään korkeammalla kuin vuosikymmeniin. Nainen todennäköisesti toimii rationaalisen järjestelmän ulkopuolella, intuitioonsa luottaen ja tahtotilansa mukaisesti. Molemmilla on yhtä suuri usko järjestelmänsä toimivuuteen.

Tällöin seurantaan vaaditaan vähintään kuukausi, ehkä hieman toistakin. Asetamme siis seuraavaksi etapiksi syyskuun lopun. Kilotavoitteita ehdimme asettaa matkan varrella, mutta tuskin yli viittä kiloa siinä ehtii tiputtaa. Sekin tietäisi yhteensä yli kymmentä kiloa kahdessa kuukaudessa!

Yksityiskohtainen raportointi jatkuu lähiaikoina, vaikka dramatiikka on taatusti vähäisempää. Ehkä kirjoittelu laajenee välillä käsittelemään näitä teemoja laajemminkin, mene tiedä. Yksityiskohtien runsaudella pyritään tekemiset dokumentoimaan jälkikäteisarviointia varten. Sen verran Mies on valmis luopumaan tavoitteestaan saada kirjallisuuden Nobel laihdutusblogilla.

Joka tapauksessa erilaisia kokeiluja tulee riittämään, mikäli Miehen uskoon on luottamista. Ja miksei olisi? Nainen on vaitelias, mutta jotenkin tuo kiintymys uuteen neljä numeroa pienempään hameeseen on todiste paremmasta huomisesta!

Kaikki ratkaisut pyritään kuitenkin perustelemaan. Kokeiluista ja perusteista käymme mielellämme keskustelua kommenteissamme.

Olkaapa hyvä, arvon lukijat!

Ei kommentteja: