tiistaina, elokuuta 22, 2006

Energiankulutusta

Työpäivän päätyttyä klo 18.59 Mies päätti kävellä. Kävely päättyi 14 kilometrin päässä olevaan kotiin 84 minuuttia myöhemmin, mutta tunnin kohdalla Mies hyppäsi metroon ja ajoi sillä kuuden minuutin ajan kaksi pysäkinväliä. Liikuntaa varsin reippaalla kävelyvauhdilla tuli siis 78 minuuttia, kilometrejä seitsemästä kahdeksaan.

Paljonko Miehellä kului energiaa? Googlaamalla selvisi, että energiankulutus on suurinta liikuntamuodoissa, joissa omaa paino (Miehellä siis yli 95 kg) siirretään omien lihasten voimin. Kävely ja juoksu ovat tämän takia tehokkaampia laihdutusliikunnan muotoja kuin pyöräily ja uinti.

Juoksemaan Mies ei erinäisten vammojen vuoksi tällä painolla ryhdy, joten on käveltävä. Polkupyörääkään ei ole vaikka nuorempana Mies teki pisimmillään 1500 kilometrin lenkkejä noin 150 km päiväajolla. Yksittäisillä retkillä pisimmät päiväreissut olivat noin 240 kilometriä, mutta se oli jo hankalaa: silmät turposivat tuulen voimasta.

Pyöräreissuille lähdittiin improvisoidusti, mutta silti saimme ystäväni kanssa päähänpiston ajaa Tukholmaan Pohjanlahden kiertäen. Matkalla suunnittelimme jo menoa Osloon, mutta onneksi rahapula esti sen. Kalusto ei nimittäin olisi koko matkaa kestänyt, vaikka näppäriä tuolloin olimme. Mutta Tukholma tuli nähdyksi!

Paluumatkalla Tampereen kieppeillä pyörärikot hidastivat niin, että liftasimme bussin kyytiin. Tästä innostuneena bussi otti liftareita mukaansa muitakin. Lopulta kyydissä oli 35 liftaria, joista yli 20 erään nuorisojalkapallojoukkueen jäseniä johtajineen. Kaikilla oli totta vie peukalo pystyssä erään suuren mäen pohjukassa lähellä Jyväskylää.

Liftareiden vieressä kökotti kilpailumatkalla hajonnut oma bussi. Teimme parinsadan kilometrin kiepin ja pojat pääsivät pelaamaan Mikkeliin.

Minä ja ystävämme elimme tuolloin rahojen loputtua toista päivää mustikoilla. Mustikoita pulloon puolilleen ja vettä päälle. Sitten ravistetaan. Tämän kokemusten vuoksi en oikein niellyt ukrainalaisten nuorten valitusta pohjois-Suomessa. Kymmenien henkien porukka elää kyllä metsän antimilla ja saa elinrahaa myytävistä huononakin vuotena. Näinhän nytkin oli todellisuudessa käynyt. Muutamat vain halusivat viilata viranomaisia linssiin.

Takaisin matkaan. Bussi matkasi Mikkelistä Iisalmeen, mutta kuljettaja ja sai uuden sairaskohtauksen: se oli syy miksi hän oli palaamassa Tanskasta Suomeen yksin vain pari bussin etulasia kyydissään. Iisalmeen oli tuolloin onneksi vain 15 kilometriä matkaa, joten ystäväni Pekka, joka jo 17-vuotiaana oli salaa ajanut henkilöautoa syrjäteillä jonkin verran - ajoi bussin miehen kotipihaan.

Kuljettaja makasi moottorisuojan päällä - kyse oli sen verran vanhanmallisesta bussista - ja huusi mutkissa, että "käännä enemmän, enemmän, vielä enemmän!" Mies pääsi kotiin, ja toivottavsti selvisi sydänongelmistaan. Nimeäkään emme tainneet lopulta kysyä, eikä hän meiltä. Tärkeintä oli se, että kuljettaja oli elossa, bussi ehyt ja kauniisti pihaan ajettu. Me jatkoimme yötä myöten vielä reilut 200 kilometriä kotiimme.

Pysähdyimme vain poimimaan mustikoita matkalla. Välillä riitelimme ja vauhti yltyi yli 30 kilometriin tunnissa. Pekalla oli tavallinen polkupyörä, minulla sentään viisivaihteinen. Molemmilla oli huippu-urheilijan kunto. Miehenkin sydämenlyönnit 39 kertaa minuutissa. Nyt on tuplaten. Pekalla lienevät asiat paremmin, sillä hän taitaa olla kunnanlääkärinä jossakin päin Suomea ja on jämpti mies.

Liikunta kuluttaa vatsanseudun rasvaa erityisesti miehillä ja säilyttää tai lisää lihasmassaa. Sitäkin kautta perusaineenvaihdunta paranee. Liikunta auttaa myös ruokavaliolla saavutetun laihdutustuloksen säilymistä, sanovat tutkimukset.

Melkein kaikki taulukot puhuvat vain 70 kiloisen miehen kulutuksesta. Kuka nykyinen suomalainen mies on 70 kiloinen. Vain urheilijat tai pienet miehet. Todellisuudessa energiankulutus kasvaa henkilön painon suurentuessa. Kaksi kertaa painavampi henkilö kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa.

Eripainoisten kävellessä samalla reippaalla nopeudella (6 km /h) kulutus vaihtelee:

50 kg painava henkilö kuluttaa 1004 kJ/t eli 240 kcal/t,
60 kg painava 1 213 kJ/t eli 290 kcal/t
70 kg painava 1 422 kJ/t eli 340 kcal/t
80 kg painava 1 632 kJ/t eli 390 kcal/t
90 kg painava 1 799 kJ/t eli 430 kcal/t
100 kg painava henkilö 2 008 kJ/t 480 kcal/t

Mies siis noin 95 kiloisena - tässä on hieman toiveajattelua mukana - kulutan 1904,5 kJ/t eli 455 kcal tunnissa. Hyötykö: laskunikkarit ovat osoittaneet, että energiankulutus levossa on 5,44 kJ/kg (1,3 kcal/kg) tunnissa eli 95 kg painavalla henkilöllä noin 516,8 kJ/t (123,5 kcal/t). Siis makaamalla reporankana, edes käymättä jääkaapilla, Mies kuluttaa 12403 kJ/vrk eli 2964 kcal/vrk. Tämän painoiselle laihtuminen ei voi olla vaikeaa, sen sijaan painon ylläpitäminen syömällä on.

Kun näitä laskutoimituksia tekee on muistettava, että liikunnan nettoenergiankulutuksen, eli liikunnan aiheuttaman energiankulutuksen lisäyksen laskemiseksi tämä peruskulutuksen määrä on tietysti vähennettävä liikunnan aikana mitatusta kokonaisenergiankulutuksesta. Yksi kävelytunti ei vastaa edes neljän tunnin unosia, mutta sillä on kerrannaisvaikutuksia. Niiden laskemiseen Miehen resurssit eivät tällä hetkellä riitä. Vinkatkaa laskutaulukoista, jos jostakin sellaisia löydätte.

Samalla tämä selittää, miksi laihduttaminen (siellä kaukana jossakin) normaalipainon lähellä on paljon vaikeaa. Ihminen ei kuluta vaikka kengurupallolla liikkuisi paikasta toiseen. Lihavalle laihtumisen avaimetkin annetaan kultalusikkana suupieleen. Kelpaa siinä laihtujan hymyillä katsellessaan laihan väkinäistä liikkumista vaikka energiaa ei edes kulu.

Miehen kehittämä vanha grandeteoria siitä, että miksi käydä hikoillakseen 10 kilometrin juoksulenkillä kun samat hiet saa sitomalla kengännauhoja pitää siis varmasti - enrgiakulutustaulukoiden mukaisesti - paikkaansa.

Yksi rasvakilo sisältää noin 29 300 kJ eli 7 000 kcal energiaa. Sen kuluttamiseen Miehen on käveltävä 6 km:n tuntivauhdilla noin 15 ja puoli tuntia! Reilun tunnin kävelemisellä päivässä Mies voi laihduttaa ilman erityisiä tempauksia kaksi kiloa kuukaudessa.

Mutta kuten juuri todisteltiin, jos Mies kevenee, on saman saavuttaakseen käveltävä pidempään. Tavoite etenee kuin horisontti kävelijän edellä ja juuri siinä se muistuttaa sosialismia, jossa tosin kuihdutus oli mahdollista: sardiinikin oli silloisen vitsin mukaan sosialismin läpikäynyt valas!

Tämän ihmeellisen kivikaudelta olevan standardimitan mukaan 70 kiloisen on rasvakilon kuluttaakseen kävellä hölkytettävä peräti 21 tuntia.

Anssi Kelaa ämpäriin ja tunnin sekä vartin lenkille.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon mainiosta laihdutusblogista. Olen täällä useamman kerran jo vieraillut ja nyt olen päättänyt itsekin pudottaa hieman painoa, ihan vain tämän blogin inspiroimana. Toivottavasti jaksat kirjoitella suht aktiivisesti, vierailen lähes päivittäin...Hyviä jatkoja, vai pitäisikö sanoa keveitä jatkoja?

Jari Sedergren kirjoitti...

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Netistä löytyy energiakulutus laskuri googlettamalla hakusanalla: EnergyNet. Sieltä löytyy lajitietoja jne. :)