perjantaina, elokuuta 25, 2006

Askelmittari

Tänä aamuna Mies päätti lomapäivän kunniaksi käydä ostoksilla ja lähti kävelemään päinvastaiseen suuntaan. Tuntia ja varttia myöhemmin ostokset oli tehty ja hikinen mies valmis suihkuun. 8800 askelta sanoi askelmittari. Lähes 500 kcal kulutusta.

En ole vieläkään onnistunut löytämään laskukaavaa, jolla jälkipoltto mitataan. Jos reilun 95 kiloinen Mies kävelee tunnin reipasta (6 km/h) vauhtia, hän kuluttaa todennäköisesti noin 450 kcal. Mutta kuinka tuo tunnin liikunta vaikuttaa seuraavien kolmen-neljän tunnin kulutukseen? Epäilemättä lepokulutus eli noin 123,5 kcal lisääntyy, mutta kuinka paljon? Tietääkö joku lukijoista antaa vinkin?

Ja mikä oli tuo yllättävä maininta alkulauseessa? Askelmittari? Kyyyyllä: Mies lisää välineurheilun muotojaan, kuten Nainen pilkkaa hankintaa. Miehelle pisteliäs kommentointi valuu kuin hiki Hanhen otsalta ja Mies ehdotti tyynesti Naisellekin kunnollisten ulkoiluasusteiden hankintaa. Ja myös askelmittaria.

Omasta liikkumisestaan ei ilman askelmittaria ota selvää Erkkikään. Käsitykset käveltyjen matkojen pituudesta ja työssä käytetyistä askelista muuttuvat mittarilla kokonaan. Sen voin sanoa jo kolmen päivän kokemuksella. Istumatyöläisellä tuhannet askeleet ovat kuvitelmaa vain, vaikka Miehen työpaikan käytävät ovat pitkiä - kansiota haetaan yli sadan askeleen päästä ja nykyään Mies hakee ne yksi kerrallaan. Portaita mennään ylös ja alas vain sen vuoksi, että mittariin saadaan uusi maaginen luku, ehkä jopa päiväennätys.

Huonon päivän minimi on 5000 askelta, keskimääräinen tavoite 10 000 askelta päivässä - se pitää jo sisällään reippaan, pitkähkön lenkin. Tie kunnon huipulle ja todelliseen kulutukseen vaatisi jo 15 000 askelta reipasta vauhtia. Se tekee puolitoista tuntia päivässä. Tunti ja vartin lenkki työmatkakävelyjen lisäksi.

Sekä Miehen että Naisen paino on alkanut hivuttautua alas lähelle viikko sitten päättyneen dieetin alareunaa, vaikka syönti on "normaalia". Mies tietää lipsuvansa tänään ja huomenna tiukasta kaloritavoitteesta (1600-1800 kcal/pv) ja aikoo ottaa perjantaipullollisen jotakin niukkakalorista.

Tuo aamun lenkki vastaa reilua puolikasta punaviiniä, joten tarkalla ruoan valinnalla saamme saldon haarukkaan, vaikka jaloa punaista nestettä livahtaisi koko pullollinen.

Täytyy valvoa ja riehua hieman tanssilattialla. Nakkikioskin liikunnan jätämme suosiolla väliin. Nyrkkeilyerät ovat niin lyhyitä, eivätkä ottelut kestä pitkään. Ei tule kaivattua kulutusta, kun ei polvien vuoksi pääse edes juoksemaan pakoon, mikä kuluttaisi paljon paremmin.

Ja kaloreita sen kun kuluu siinäkin, että aamulla ei pääse ajoissa ylös syömään. Voisi oikeastaan makoilla puoleen päivään, jollei sitten lähde elämään palauttavalle, hidasvauhtiselle aamukävelylle, jonka voimme hyvin nimetä "ei-koskaan-enää-maratoniksi".

Ei kommentteja: