tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Uudet kilot

Mies kokeili uutta järjestystä. Lihapitoisen (pari viipaletta savukasleria ja palanen possun sisäfilettä) aamiaisen jälkeen - siihen kuuluu tietysti myös pari reilunkokoista kuppia kahvia kerman kanssa - koko päivä iltakahdeksaan elettiin turkkilaisella jugurtilla. Sillä kuululla partasuulla. Illalla sitten taas syötiin kaikenlaista sallittua, ei kuitenkaan ahmimalla, vaan napostelemalla.

Turkkilaista partasuu-jogurttia saa puolen kilon astioissa (asematunnelin S-marketissa 1,70 e). Yhdessä purkissa on siis valmistajan tietojen mukaan 21 g hiilihydraattia. Se on paljon, mutta ei ole. Monet tutkimukset viittaavat siihen, että jugurtin bakteerikannat syövät ravinnokseen jugurtin maitosokeria. Bakteerit ovat ahkeria, sillä ennen ruokapöytää tehtaalla eläviä bakteerikantoja sisältäneen jugurtin hiilihydraattimäärä voidaan jopa puolittaa tämän vuoksi: purkin kyljessä olevat hiilihydraattimäärät on nimittäin laskettu siihen käytetyn maidon mukaan. Kaikkia jugurtteja tämä ei tietenkään koske. Ei varsinkaan sokeroituja, maustettuja ja hillotettuja jugurtteja.

Jugurtti on terveellistä. Maaliskuussa 2005 raportoitiin Tenneseen yliopiston tutkimuksessa erityisen lupaavista tuloksista jugurtin ja laihduttamisen yhteydestä. Tutkijat havaitsivat että lihavista aikuisista ne, jotka söivät rasvatonta jugurttia kolmesti päivässä matalakalorisen dieettinsä yhteydessä menettivät 22 % enemmän painoaan ja peräti 61 % enemmän rasvaa kuin ne, jotka laskivat vain kaloreitaan eivätkä ottaneet kalsium-täydennystä. Jugurtin syöjät menettivät 81 % enemmän rasvaa vatsan alueelta kuin ei-jugurtin syöjät. Se kyllä kävisi Miehelle, joka ihmettelee six-pack- palkintonsa esiintulon hitautta.

Michael Zemel, filosofian tohtori, ravintotieteen professori Tenneseen yliopistossa sanoi tiedotustilaisuudessa, että tämän lisäksi jugurtin syöjät säilyttivät lihasmassansa kaksinverroin muihin laihduttajiin nähden.

Kyse oli kalsiumin ja proteiinin määrästä. Tutkimuksessa 34 tervettä lihavaa aikuista jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisen 12 viikon ajan ensimmäinen ryhmä söi kolme kuuden unssin annosta rasvatonta jugurttia, joka tuotti heille 1100 mg calsiumia päivässä. Toisen söivät vain 400-500 mg kalsiumia. Molemmat ryhmät söivät 500 kcal normaaliannokssen alapuolelle määritellyn dieetin mukaisesti.

Kalsiumista yksin ei kuitenkaan näyttäisi olevan kysymys. Äskeisenkin tutkimuksen julkaissut Journal of Obesity ("Lihavuuden Sanomat") sisälsi helmikuussa 2005 tutkimuksen, joka osoitti, ettei kalsiumin määrällä (joko 500 mg/pv tai 2400 mg/pv) ole merkitystä mitenkään laihtumisessa.

Jugurttipäivän jälkeen Miehen paino tipahti uudelle kilolle: aamupaino 90,8 kg. Takana - 11,2 kg, tavoitteeseen 15,8 kg. Painoindeksi on siis 30,4, joten kymmenluvun vaihto häämöttää.

Siirtyminen "vakavasta ylipainosta" eli lihavuudesta "lievään ylipainoon" eli tukevuuteen olikin Miehelle tämän laihdutuksen ensimmäinen tavoite. Sitä voi juhlia railakkaasti sanomalla "hip-hurraa".

Nainenkin on onnistunut laskemaan painoaan, niin että se on nyt 73,2 kg. Uudelle kilolle tipahtaminen on vielä tämän kuun mahdollisuuksia, tosin häntäkin syötetään tänään seisovassa pöydässä puolivirallisesti. Naisvaltaisella alalla seisovat pöydätkin ovat onneksi salaattipainotteisia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiedät kai, että tuota jogurttia saa kilon ämpäreissä alle kolmeen euroon, joskus jopa reilusti alle, Cittareista ja KKK-kaupoista. Jos haluat olla taloudellinen, eihän sillä muuten niin väliä ole, minkä kokoisia ämpäreitä nauttii.

Painoindex kirjoitti...

Lähimpään Cittariin on matkaa neljä ja puoli kilometriä: piankos tuonne kävelee, jos kerran halvalla saa enemmän.

Mikä on KKK-kauppa?

Anonyymi kirjoitti...

K-Supermarket (sehän on kolmen koon kauppa)